Symbolische schikking 25 december - Kerst
Bij de lezing: Lucas 2, 1-20
Tijdens deze Adventsweken volgden we het project van de kinderdienst Help je me hopen? en deelden we hoop met elkaar. De gebogen lijn van de takken vormden samen met de kandelaar een anker, het symbool van hoop. De schikking is naar boven geschoven – hoger kan niet meer – dicht bij het licht. De ontvangende takken zijn versierd met allerlei lichte materialen, want vandaag draait alles om het nieuw geboren kind. Een nieuw mensenleven, gekomen om ons licht te brengen, hoop en toekomst.
Ontvangen licht
verbeeld in bloemen, vruchten
vol zaden
om te leven
licht in de toekomst.
Symbolische schikking 22 december - 4e Advent
Bij de lezing: Lucas 1, 39 – 45
De liturgische schikking sluit aan bij het project Help je me hopen? van de kinderdienst, waarbij we hoop delen met elkaar. De ontvangende lijn is weer iets meer omhoog geschoven; dichter naar het licht. Elisabet en Maria ontmoeten elkaar waarbij het kind in Elisabet’s schoot ‘opspringt’. Maria verwacht een kind, gezegend door God om anderen tot zegen te zijn. De twee amaryllisbollen – met de bloem diep verborgen in de bol - symboliseren Maria en Elisabet.
Verborgen leven
om te ontvangen
als licht in de wereld
vol verlangen.
Symbolische schikking 15 december - 3e Advent
Bij de lezing: Lucas 3: 7 - 18
De liturgische schikking sluit aan bij het project Help je me hopen? van de kinderdienst, waarbij we hoop delen met elkaar. De ontvangende lijn is weer iets dichter naar het licht geschoven. De verschillende vruchten symboliseren de goede levensstijl die past bij het doorwerken van de Geest in de mens.
Het licht verwachten is
leven in het licht
waar bloemen bloeien
vruchten groeien
Symbolische schikking 8 december - 2e Advent
Bij de lezing: Lucas 3: 1 - 6
Het thema van het project dat de kinderdienst volgt is Help je me hopen? Tijdens deze Adventsweken horen we hoe in de Bijbel hoop wordt gegeven en delen we onze hoop met elkaar.
De schikking bestaat uit takken die in een ontvangende lijn gebogen zijn, als armen die het goede – het licht - willen ontvangen. Doordat de lijn verbonden is met de kandelaar ontstaat het silhouet van een anker, het symbool van hoop. Het licht is een klein stapje dichtbij gekomen. Onder de ontvangende lijn zijn rechte en kronkelige takken bevestigd als verwijzing naar vers 5 van de lezing. Het water verwijst naar het dopen waartoe Johannes de mensen oproept.
Water om te dopen
nieuw leven dat gaat komen
we weten niet hoe,
snel of langzaam
rechtstreeks of via omwegen
we weten dat het komt.
Schikking Pinksteren
Het bonte boeket met de verschillende en veelkleurige bloemen
laat zien dat de boodschap van Pinksteren bestemd is voor alle volken, hoe verschillend ze ook zijn. Het pinkstervuur wordt uitgebeeld door de vlamvormige bloemen en door de vlammetjes
op de zeven rode kaarsen. Rood is de liturgische kleur voor Pinksteren en de zeven kaarsen staan voor de zeven gaven
van de geest: vriendschap, vreugde, vrede, goedheid, geduld, zachtmoedigheid en ingetogenheid.
Symbolische schikking – Stille Zaterdag en de Paasmorgen
De schikking past bij Stille Zaterdag en de Paasmorgen.
De tekst voor Paasmorgen is Johannes 20: 1-18.
Tijdens de zondagen in de veertigdagentijd en dus ook op Paasmorgen sluit de lezing aan bij het project van Kind op Zondag Wat goed dat jij er bent. We vierden de nabijheid van God en van andere mensen in ons bestaan. In de verhalen die aan bod kwamen ontdekten wij wat het betekent om er niet alleen voor te staan. Pasen verkondigt dat Gods licht sterker is dan de duisternis. Een nieuw begin, een nieuwe lente!
De tekst op het kaartje bij deze schikking luidt: Wat goed dat jij er bent!
Symbolische schikking – Goede Vrijdag
Bij de lezing: Johannes 19: 17-30
Symbolische schikking - Witte Donderdag
Bij de lezing: Johannes 13: 1-15
Symbolische schikking - vespers Stille Week
Symbolische schikking - 6e zondag van de Veertigdagentijd, Palmzondag
Bij de lezing: Marcus 11: 1-11
De symbolische schikking volgt het thema van de kinderdienst Wat goed dat jij er bent. We vieren de nabijheid van God en van andere mensen in ons bestaan. Ook nu zijn de juten doek en de cirkel van kronkeltakken aanwezig. De groenblijvende Buxus herinnert aan volharding, standvastigheid en opstanding. De vele kleuren aan de verscheidenheid van mensen.
De tekst op het kaartje bij deze schikking luidt: Op weg naar Jeruzalem
Symbolische schikking - 5e zondag van de Veertigdagentijd
Bij de lezing: Johannes 12: 20-33
De symbolische schikking volgt in deze veertigdagentijd het thema van de kinderdienst Wat goed dat jij er bent. De basis van de schikking bestaat uit een juten doek als symbool voor eenvoud en soberheid. De cirkel van kronkeltakken verbeeldt de verbondenheid tussen mensen. De verdere aankleding verwijst naar de lezing.
De tekst op het kaartje bij deze schikking luidt: Een boodschap voor jou
Symbolische schikking - 4e zondag van de Veertigdagentijd
Bij de lezing: Johannes 6: (1)4-15
Tijdens deze periode volgen we het project Wat goed dat jij er bent. We vieren de nabijheid van God en van andere mensen om ons heen. We ontdekken wat het betekent er niet alleen voor te staan. We zien een juten lap die de eenvoud en soberheid van de veertigdagentijd weergeeft. De cirkel van kronkeltakken symboliseert de verbondenheid tussen mensen zoals hier in het delen van brood en vis. Op deze zondag, de vierde in de veertigdagentijd, zien we in de schikking een toets roze, als symbool van het licht van Pasen dat al door het donker heen schijnt.
De tekst op het kaartje bij deze schikking luidt: Geef maar door
Symbolische schikking - 3e zondag van de Veertigdagentijd
Bij de lezing: Johannes 2: 13-22 (25)
De symbolische schikking volgt het thema van de kinderdienst Wat goed dat jij er bent. We vieren de nabijheid van God en van andere mensen in ons bestaan. Ook nu zijn de juten doek en de cirkel van kronkeltakken aanwezig. De andere onderdelen van de schikking verwijzen naar de gebeurtenis voor de tempel.
De tekst op het kaartje bij deze schikking luidt: Een heilige plaats
Symbolische schikking - 2e zondag van de Veertigdagentijd
Bij de lezing: Marcus 9: 2-10
Het thema van het project van de kinderdienst is Wat goed dat je er bent. De schikking van de veertigdagentijd sluit hierbij aan. De juten lap geeft de eenvoud en soberheid van deze periode weer. En ook nu staat de cirkel van kronkeltakken voor de verbondenheid tussen mensen. De verdere aankleding verwijst naar de gebeurtenis op de berg.
De tekst op het kaartje bij de schikking luidt: Een vleugje hemel
Symbolische schikking - 1e zondag van de Veertigdagentijd
Bij de lezing: Marcus 1: 12-15
Tijdens deze veertigdagentijd volgt de symbolische schikking het project van de kinderdienst uit Kind op Zondag met de titel Wat goed dat jij er bent. We vieren de nabijheid van God en van andere mensen in ons bestaan. In de verhalen die aan bod komen ontdekken wij wat het betekent om er niet alleen voor te staan. De basis van de schikking bestaat uit een juten doek als symbool voor eenvoud en soberheid. De cirkel van kronkeltakken verbeeldt de verbondenheid tussen mensen. Het zand is een verwijzing naar de woestijn.
De tekst op het kaartje bij de schikking luidt: Wat heb je nodig?